Als je een werknemer wilt ontslaan om bedrijfseconomische redenen of vanwege langdurige arbeidsongeschiktheid, kun je hiervoor een ontslagvergunning vragen bij UWV. Om die vergunning te krijgen, moet je de redenen voor het ontslag goed onderbouwen. Daarnaast moet je aantonen dat je genoeg hebt gedaan om het ontslag te voorkomen.

Digitale formulieren verplicht gebruiken
Het idee was om de ontslagprocedure via UWV vanaf 1 juli sneller te laten verlopen en daarom zou de hele procedure digitaal gaan plaatsvinden. Maar dat lukte om diverse redenen niet en nu is er een beperkte digitale procedure en wordt er extra mankracht ingezet om toch voor de nodige versnelling te zorgen.

Per ontslaggrond een formulier
Allereerst is het nu verplicht om het digitale ontslagformulier te gebruiken, waar voorheen de vorm van de ontslagaanvraag vrij was. Per ontslaggrond – langdurige arbeidsongeschiktheid, bedrijfseconomische redenen of een ontslag door een uitzendwerkgever – is er een formulier dat de werkgever op de website van UWV kan downloaden en digitaal invullen. De aanvraag moet na invullen via het account van de werkgever weer geüpload worden; niet via dat van een eventuele juridische vertegenwoordiger. Na deze stap vervolgt de procedure weer gewoon op de ouderwetse manier.

Sneller dan voorheen
Ook door het verkorten van de termijnen waarbinnen de partijen kunnen reageren, wordt de procedure minder tijdrovend en weten werkgevers en werknemers sneller waar ze aan toe zijn. De werknemer krijgt nog steeds twee weken de tijd om te reageren op de ontslagaanvraag zelf, de reactietijd in de tweede ronde is verkort naar zeven dagen.

Wel met vergoeding en hoger beroep
Voorheen was er geen mogelijkheid om tegen een eenmaal afgegeven ontslagvergunning in beroep te gaan. Die is er nu wel. Zowel werkgever als werknemer kan bij de kantonrechter in beroep en daarna zelfs nog in cassatie. Ook kan er nu wel sprake zijn van een vergoeding voor de werknemer als hij ontslagen wordt via UWV: de transitievergoeding.