Prinsjesdag: Einde aan de stamrechtvrijstelling?

IJsselstein – 18 september 2013: Voor reeds bestaande stamrechten wordt in het belastingplan 2014 een fiscale prikkel teweeg gebracht die het reeds bestaande stamrechtkapitaal vervroegd tot uitkering moet laten komen.

Fiscale stimulering vrijval stamrechten

Vanaf 1 januari 2014 wordt het voor bestaande stamrechten mogelijk gemaakt om de volledige aanspraak bij banken, verzekeraars of bij een stamrecht BV in één keer op te nemen. Deze aanspraak wordt niet volledig, maar voor slechts 80 procent betrokken in de inkomstenbelasting. Het wetsvoorstel ligt inmiddels bij de Raad van State.

De Raad van State is kritisch over de behandeling van de reeds bestaande stamrechten. Zo vraagt de raad zich terecht af of deze tijdelijke stimuleringsmaatregel bijdraagt aan een structureel herstel van de overheidsfinanciën. Er wordt immers slechts een voorschot genomen op toekomstige opbrengsten.

Volledigheidshalve wordt opgemerkt dat het een keuze voor belastingplichtige betreft en dus geen verplichting om het geld in een keer uit te keren. Zolang het bestaande stamrecht niet wordt uitgekeerd, is van heffing geen sprake. Om belastingplichtigen desalniettemin een impuls te geven wel tot uitkering over te gaan, wordt in dit wetsvoorstel eveneens opgenomen dat als de aanspraak in 2014 ineens wordt uitgekeerd slechts 80% van de uitkering in de heffing wordt betrokken. Op die manier worden belastingplichtigen, net als in 2013 bij het levenslooptegoed, extra geprikkeld het stamrecht in 2014 te gelde te maken en aan te wenden voor consumptief gebruik, voor schuld afbouw of voor bufferopbouw (sparen).

Dat het consumptief gebruik van belastingplichtige op korte termijn tot financiële problemen kan leiden voor belastingplichtige op lange termijn ( je kunt geld immers maar een keer uitgeven) daar wordt door de wetgever gemakshalve geen rekening mee gehouden.

Voor nieuwe ontslagvergoedingen wordt de stamrechtvrijstelling per 1 januari 2014 afgeschaft.

Beëindigen fiscale faciliëring voor nieuwe gevallen

In het wetsvoorstel wordt de stamrechtvrijstelling voor nieuwe ontslagvergoedingen per 1 januari 2014 afgeschaft. Dit houdt in dat nieuwe ontslagvergoedingen in het jaar dat de belastingplichtige deze ontvangt van de werkgever volledig in de heffing wordt betrokken.

Belastingheffing vindt dan plaats tegen het reguliere tarief in de inkomstenbelasting. De Raad van State merkt hieromtrent op dat de extra fiscale last voor de belastingplichtige uiteindelijk zal worden afgewenteld op de werkgever. Vanuit het perspectief van de stimulering van de economie mag dit wellicht een aantrekkelijk vooruitzicht lijken, het leidt aan werkgeverszijde tot aanzienlijke lastenverzwaringen.

De Raad van State adviseert de indieners van het wetsvoorstel op bovengenoemde punten in te gaan. Tijdens de parlementaire behandeling zullen deze punten ongetwijfeld door de oppositie worden belicht.

Vanuit 030 Accountant worden de ontwikkelingen op de voet gevolgd en in het voordeel van haar clienten uitgevoerd. Voor meer informatie kan men een kosteloze persoonlijke afspraak maken via: www.030accountants.nl